torstai 12. lokakuuta 2023

Muutosehdotus hyvinvointialueen avustusohjeisiin

Julkaistu Sanomalehti Karjalaisen verkkosivustolla mielipidekirjoitusosiossa 11.10.2023


Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä velvoittaa hyvinvointialueita edistämään asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä yhteistyössä alueen julkisten toimijoiden, yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. Hyvinvointialueiden tulee erityisesti edesauttaa “hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä”. Yhteistyö ja järjestöjen tukeminen ovatkin erinomaisen tärkeitä asioita.

Yhdeksi käytännön työkaluksi monet hyvinvointialueet, kuten Siun Sote, ovat ottaneet järjestöavustusten jakamisen. Siun Sote jakoi ensimmäiset avustuksensa alkuvuodesta, ja 12.10. hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päivittää avustusehdot seuraavaa hakukierrosta varten. Olen tutustunut sekä voimassa oleviin ehtoihin että uuteen luonnokseen.

Avustusohje jättää hakukelpoisuuden ulkopuolelle monia potentiaalisia toimijoita. Erityisesti kulttuurihyvinvointityötä, joka on yksi avustettavista sisällöistä, toteuttavat muun muassa osuuskunnat ja yksittäiset ammatinharjoittajat, jotka kuitenkaan eivät ole oikeutettuja hyvinvointialueen avustuksiin.

Laki ei velvoita järjestö- tai muiden avustusten jakoon, jolloin nähdäkseni on hyvinvointialueen päätäntävallassa, millä perustein se avustuksia myöntää. Tärkeintä tulisi mielestäni olla laadukkaiden, hyvinvointia edistävien sisältöjen tarjoaminen asukkaille, ei sisällöntuottajan organisaatiomuoto. Esimerkiksi Joensuun kaupunki rinnastaa avustuksissaan järjestöt ja voittoa tavoittelemattomat osuuskunnat toisiinsa, ja tällä muotoilulla huomioidaan se, ettei avustuksilla tueta liikevoiton tekemistä.

Pohjois-Karjalan olisi mahdollista näyttää tulkinnallaan esimerkkiä muulle maalle, sillä tietääkseni myös muilla hyvinvointialueilla ainoastaan järjestöt ja säätiöt on kelpuutettu avustusten hakijoiksi.

Vetoan hyvinvointialueiden avustusohjeista vastaaviin valmistelijoihin ja päättäjiin, että ohjeita sekä tarvittaessa hallintosääntöä päivitettäisiin vastaamaan paremmin toimintaympäristön todellista tilannetta. Annan mielelläni palveluntuottajan näkökulmaa prosessiin.

Maria Korkatti
toimitusjohtaja, kulttuurihyvinvointilähetti 
OSK Pohjois-Karjalan kansanteatteri